+
מי אנחנו
יאיר לפיד

 יאיר לפיד

יו"ר האופזיציה ויו"ר יש עתיד

חזרה למי אנחנו+

יאיר לפיד
ראש ממשלת ישראל ה- 14, שר החוץ ויושב-ראש מפלגת יש עתיד.
לפיד נולד בישראל בשנת 1963, נשוי לליהיא, אב ליואב, ליאור ויעל.
בנם של יוסף (טומי) לפיד ז"ל, עיתונאי (ולימים, מנכ"ל רשות השידור, סגן ראש הממשלה ושר המשפטים) ושולמית לפיד, סופרת ("גיא אוני", "כחרס הנשבר" ורבים אחרים) ויו"ר אגודת הסופרים הישראלית לשעבר.
אח למיכל ז"ל ומירב.

בשנת 2012 הודיע לפיד על כניסתו לחיים הפוליטיים וייסד את מפלגת יש עתיד, בראשה הוא עומד עד היום.
בתפיסתה הרעיונית של המפלגה, לפיד שם דגש על חיזוק הביטחון בישראל, חתירה להסדר אזורי, ניקוי המערכת הפוליטית ומלחמה בשחיתות, שילוב בין ערכי היהדות וערכי הדמוקרטיה, מאבק למען זכויות נשים, להט"בים וקבוצות מיעוט, חיזוק מערכת אכיפת החוק, הזנקת הכלכלה הישראלית וחיזוק החינוך והמדע בישראל.

בבחירות הכלליות לכנסת בשנת 2013 הייתה המפלגה הפתעת הבחירות כאשר הפכה למפלגה השנייה בגודלה בכנסת עם 19 מושבים.

לאחר הבחירות נכנסה המפלגה לממשלה שבה כיהן יאיר לפיד כשר אוצר. שנתיים לאחר מכן בבחירות לכנסת ה-20 קיבלה המפלגה 11 מנדטים ונותרה באופוזיציה למשך 4 שנים. בבחירות 2019 התאחדה מפלגת "יש עתיד" עם מפלגת כחול לבן ולפיד ויתר על הבכורה כדי לאפשר לגנץ להתמודד לראשות הממשלה. למרות מספר המנדטים הגבוה, 35 מנדטים, כחול לבן לא הצליחה להרכיב ממשלה וכך גם הליכוד, וישראל נאלצה ללכת למערכת בחירות נוספת. גם בה לא הצליחו המפלגות להגיע ל-61 מנדטים ושוב המדינה הלכה לבחירות. בפעם השלישית בבחירות לכנסת ה-23 זכתה המפלגה ל-33 מנדטים ואז החליט היו"ר, בני גנץ, לקיים מו"מ להרכבת הממשלה עם בנימין נתניהו. לפיד סירב להיכנס לממשלה תחת נתניהו והחליט לסיים את השותפות עם גנץ. הממשלה הוקמה ולפיד כיהן כיו"ר האופוזיציה.

הממשלה החזיקה מעמד כשנה ובשנת 2021 נערכה מערכת בחירות נוספת שבה השיגה יש עתיד 17 מנדטים והייתה לסיעה השנייה בגודלה. ב- במאי 2021, לאחר שבנימין נתניהו כשל בניסיון להרכיב ממשלה, קיבל יאיר לפיד את המנדט להרכבת הממשלה והצליח להקים קואליציה של 61 חברי כנסת.

במסגרת תפקידו כשר החוץ נפגש לפיד עם עשרות מנהיגים ושרי חוץ בעולם, קיים שיחות עם יותר מ- 100 ראשי מדינות, שרי חוץ, חברי קונגרס ושגרירים. חנך נציגויות ישראליות בבחריין, מרוקו והאמירויות. הפך את השלום הקר עם ירדן ומצרים לשלום חם.
לאחר יותר מעשור שר חוץ ישראלי נאם בכנס שרי החוץ של האיחוד האירופי, חתם על הסכמים בינלאומיים ובמרץ 2022 יזם את פסגת הנגב, ועידה היסטורית שהתקיימה בשדה בוקר ובה אירח לפיד 4 שרי חוץ ממדינות ערב, בנוסף למזכיר המדינה של ארצות הברית.

ב- 1 ביולי 2022, לפיד התמנה לתפקיד ראש ממשלת ישראל הארבעה עשר, לאחר קבלת חוק התפזרות הכנסת העשרים וארבע וקביעת מועד הבחירות לכנסת העשרים וחמש ב-1 בנובמבר. במקביל המשיך לכהן כשר החוץ.
מספר ימים לאחר המינוי, ביקר לפיד בצרפת, שם נפגש עם הנשיא הצרפתי, עמנואל מקרון.

ב- 13 ביולי 2022, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נחת בישראל לביקור אותו הוביל ראש הממשלה יאיר לפיד. במסגרת פגישתם, חתמו השניים על "הצהרת ירושלים" וקיימו את ועידת I2U2 בהשתתפות מנהיגי האמירויות והודו.

טרם כניסתו לפוליטיקה היה לפיד פעיל בארגונים חברתיים רבים, בינהם עמותת על"ה לסיוע לבעלי צרכים מיוחדים; עמותת "ילדים בסיכון" למען ילדים אוטיסטים; עמותת YRF להתחדשות בחינוך לנוער מועט יכולת; שימש כיו"ר עמותת ידידי "מפתן צפת" וכמורה לאזרחות בבית ספר ביפו.
בשנת 2013 נכלל לפיד ברשימת מאה האישים המשפיעים בעולם של כתב העת TIME.