+
נלחמים על הדמוקרטיה
עמוד ראשי – יש עתיד > נלחמים על הדמוקרטיה > השפעת ההפיכה המשטרית של לוין על האינפלציה והכלכלה בישראל

השפעת ההפיכה המשטרית של לוין על האינפלציה והכלכלה בישראל

ההפיכה המשטרית שריסקה את הכלכלה הישראלית

אם אתם רוצים לראות אנשים מפהקים ונרדמים לכם בעמידה, כל מה שאתם צריכים לומר להם זה "שהפיחות בשקל יוצר אינפלציה שתביא להעלאת הריבית". בערך בשלב האינפלציה תוכלו לראות אותם מנקרים. 

אבל האמת היא שמאחורי המילים הגדולות והמפוצצות, מסתתרים החיים שלנו וכשמבינים מה מתרחש פה בחודשים האחרונים, זה אפילו מדיר שינה מעיניהם של כלכלנים רבים.

הסיפור שמאחורי ההכרזה של יריב לוין: ההשפעה של ההפיכה על הכלכלה הישראלית

ההכרזה על ההפיכה המשטרית של יריב לוין בינואר האחרון, החלה לגלגל כדור שלג שרק צובר תאוצה ומאיים לרסק את הכלכלה הישראלית ואת ההישגים הרבים שהגענו אליהם במשך השנים. 

את זה לא אומרת רק האופוזיציה. את זה אומרים גם בכירי הכלכלנים בישראל וזה משתקף היטב בדוחות של חברות דירוג האשראי הבינלאומיות, שהוציאו לממשלה כרטיס צהוב בתחזיות האחרונות שלהם. כי משקיעים וכלכלה בכלל אוהבים יציבות ווודאות וכשרואים ממשלה קיצונית שמוכנה לשנות במעמד חד צדדי את המשטר במדינה ולדרוס את בית המשפט העליון שלה, זה גורם לאנשים למשוך את ההשקעות שלהם מישראל ולנווט אותם למקומות אחרים. כי מי רוצה לסכן את כספו במדינה שבה הממשלה מרכזת את כל הכוח במדינה ללא איזונים, יכולה להחליט ברגע על שינוי כללי המשחק והחוקים ולקחת את כספו של משקיע, בלי שיוכל להגן על עצמו בבית משפט חזק שיעמוד מול השלטון? ובכלל מי רוצה להשקיע במקום שאין בו חופש ומדכא יצירה בשם כל מיני ערכים שהשלטון מקדם? 

צילום: תומר נויברג, פלאש 90

כיצד ההעברת ההפיכה של יריב לוין השפיעה על דירוגי האשראי וההשקעות בינלאומיות?

ואכן הנתונים לא משקרים: בחצי השנה הראשונה של 2023 ההשקעות בסטארטאפים ירדו ב70%. זה גרם לכך שרוב מוחלט מהסטארטאפים החדשים נרשמו בחו"ל כדי שיוכלו למצוא משקיעים ורבים מהקיימים שוקלים את המעבר לחו״ל. זה אומר שההנהלות של החברות פועלות מחו"ל ומגייסים פחות עובדים בישראל בהייטק וזה אומר שמדינת ישראל הפסידה מיליארדי שקלים במיסים. המשמעות למשק הישראלי הרסנית כיוון שההייטק היה ועודנו הקטר שמוביל את המשק הישראלי וכשהוא בולם, כל הרכבת חורקת מאחוריו.

אבל תגידו טוב, אני לא עובד בהייטק מה זה נוגע אלי? אז זהו, זה נוגע לכל אחד ואחת מאיתנו. בראש ובראשונה, פחות מיסים אומר שיש לממשלה פחות כסף לתקצב הקטנה של כיתות בבתי ספר, הוספת מיטות בבתי חולים או הגדלה של קיצבאות זקנה. אם לא משקיעים כסף בקיצור התורים, אז במקום לחכות חודשיים לתור לרופא עיניים, זה הופך לשלושה חודשים וכשאין ברירה, נאלצים ללכת לרופא פרטי שעולה כסף. 

כיצד השפיעה האינפלציה על כלכלת הבית בישראל?

המגמה השלילית בכלכלה ובהאטה הכלכלית מגיעה גם לעגלה בסופר. זוכרים את הפיחות בשקל והאינפלציה? רגע, תתאפקו לא להירדם… כשמשקיעים פחות במשק הישראלי כי הוא הופך למסוכן ולא אטרקטיבי, הערך של השקל לעומת האירו והדולר נחלש. בפשטות ניתן לומר שזה גורם לזה שהמחירים של הסחורות שמייבאים לארץ מתייקרים כי היבואן משלם במטבע זר למי שסיפק את הסחורה, לא בשקלים. ואז המחירים בסופר מתייקרים. כולנו שמנו לב שבחודשים האחרונים המחירים בסופר קפצו באופן חד. הפסח האחרון היה היקר ביותר בתולדות המדינה. וזה לא שלפני ההפיכה המשטרית היה פה זול. בתוך כמה חודשים עגלת סופר ממוצעת עלתה בשיעור של כ10% שזה סכום אדיר שכל אחד מאיתנו מרגיש בכיס. 

השפעת הריבית על שוק הנדל"ן: מהיקף ההחזר החודשי לאופציה לרכישה

כשהמחירים רצים למעלה, נגיד בנק ישראל חייב להתערב ולהפעיל את הכלי אחד בארגז שלו שנקרא ריבית ולהעלות אותה. וכמו שרבים מאיתנו הרגישו, כשהוא מעלה את הריבית, המשכנתא שחלקה צמוד לריבית המשתנה, מתייקרת גם היא. אז נכון שבכל העולם יש אינפלציה, ובכל העולם הריבית התייקרה אחרי שנים רבות שהיתה אפסית. אבל בישראל ההפיכה המשטרית הקצינה את הכל. וכך ההחזר החודשי הממוצע על משכנתא התייקר מאז תחילת העלאת הריבית בכ1030 ש"ח. וזה לבעלי המזל שזכו לקנות דירה, לעומת זוגות צעירים אחרים שבכלל לא יכולים כיום אפילו לחלום עליה. 

אז מה היה לנו? אזהרות בינלאומיות, הייטק בקריסה, פחות מיסים, פחות שירותים ציבוריים, מחירים עולים בסופר ומשכנתאות מתייקרות. 

צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

מדרון חלקלק

לצערי ההשפעה של ההפיכה מצד ממשלת נתניהו על הכלכלה בישראל ועל האינפלציה, צפויה להקשות עוד יותר ולפגוע במשקי בית נוספים בשכבות האוכלוסיה השונות בתקופה הקרובה. 

הממשלה הקיצונית האיומה שממשיכה לפנטז על קידום החקיקה המשטרית, העבירה תקציב חסר מנועי צמיחה ובלי רפורמות שיביאו להורדת יוקר המחייה, באיזו שהיא צורה. במהלך שאינני זוכר כדוגמתו, בכירי האוצר הניפו דגלים אדומים מעל התקציב והזהירו מפני המהלכים שטמונים בו. 

הכלכלנית הראשית באוצר שירה גרינברג שהקטינה לאחרונה את תחזית הצמיחה וההכנסות ממיסים, צירפה אזהרה לתקציב ובו כתבה כי "קידום ההפיכה המשטרית עלול לפגוע בפעילות הכלכלית במשק ובפרט בהשקעות פרטיות". היא התריעה כי "הם מוסיפים מרכיב של אי ודאות ועלולים להשפיע על דירוג האשראי של ישראל". עמיתה, ראש אגף התקציבים באוצר יוגב גרדוס אף הגדיל לעשות והזהיר כי מהלכים שקידמה הממשלה בתקציב המדינה, בדגש על הגדלת קיצבאות לאברכים והגדלת התקצוב למוסדות שלא מלמדים לימודי מתמטיקה ואנגלית, יביאו לכך שרמת החיים בישראל תרד ותהיה כמו במדינות מזרח אירופה. האמת שלא צריך להיות גאון גדול בכלכלה כדי להבין שכשמגדילים תקציבים למוסדות שלא מלמדים לימודי מתמטיקה ואנגלית, הדור הבא לא יוכל להשתלב בשוק העבודה, וכשמגדילים קצבאות לאברכים, מתמרצים אותם לא להשתלב בשוק העבודה. גם כאן, יש נתונים ברורים. בעקבות קיצוץ הקצבאות של נתניהו ולפיד כשרי אוצר, שיעור העבודה בקרב גברים חרדים עלה בין השנים 2003 ל2015 מ37% ל51%. כשהוחזרו הקיצבאות ב2015 הפלא ופלא שיעור התעסוקה החל לרדת. 

וכך באמצעות העברת תקציב 2023-2024, ממשלת ישראל הפכה להיות אולי הממשלה היחידה בעולם המערבי שמתמרצת בכסף רב ובמכוון בטלה, עוני ובערות ועושה הכל כדי לפגוע בצמיחה ובכלכלה הישראלית שנים רבות קדימה. 

בהתאם לכך, אין כל עוררין כי יש לפעול לשינוי המצב כיום, על מנת לשלב חרדים בשוק העבודה וזאת בכדי לשפר את הכלכלה הישראלית ולהביא לשיוויון בין כולם. זו הדרך לכלכלה הוגנת.

צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

נוסיף ונאמר, כי נגיד בנק ישראל לשעבר פרופ' יעקב פרנקל אמר בביקורת על הממשלה כי הוא לא זוכר השמדת ערך כלכלי גדולה כל כך בזמן קצר כל כך. אם הממשלה תמשיך במגמות הללו של קידום ההפיכה משטרית בכוח ותמשיך לממן תמריצי עבודה שליליים למגזר החרדי, האזהרות של חברות דירוג האשראי יתממשו ואנחנו עוד נתגעגע למחירים הגבוהים הנוכחיים בסופר ונדבר בערגה על הימים האלה ועל הערך שהושמד. אז בפעם הבאה שאתם מתחילים לפהק ולנקר, שתו קפה לפני שהוא יעלה לכם יותר.