מה עשינו?
פעלנו לצמצום אפקט האי אנרגטי דרך גיוון מקורות האנרגיה של ישראל וחתימה על הסכמים עם מדינות נוספות, בדגש על מדינות פורום הנגב.
הקמנו במשרד האנרגיה חטיבה לאנרגיה מקיימת, המקדמת את המעבר של ישראל לאנרגיות מתחדשות.
הקצנו 700 מלש"ח למענקי התייעלות באנרגיה.
העברנו 200 מלש"ח לסבסוד חשמל לאוכלוסיות מוחלשות.
הגדלנו את כמות הגז הטבעי המיוצאת למצרים- רק בשנה האחרונה הרוויחה קופת המדינה 900 מיליון שקלים מהסכמי היצוא למצרים.
מה נשנה?
נפעל להגדלה דרמטית של שימוש באנרגיות מתחדשות לייצור חשמל, נסיר חסמים בפני יזמי אנרגיות מתחדשות ונצמצם את הבירוקרטיה.
נפעל להורדת עלויות ייצור החשמל, לשיפור בריאות הציבור כתוצאה מהפחתת זיהום ותחלואה, צמצום בניית תחנות כוח מזהמות חדשות וחיסכון בשטחי הקרקע הדרושים.
נפנה את התעשיות הפטרוכימיות ממפרץ חיפה ונאפשר את הפיכת האזור לאזור מוטה תעשייה ומגורים.
נרחיב את שיתופי הפעולה הבינ"ל, בתחום האנרגיה כדי להביא לרווחה כלכלית לאזרחי ישראל, לשקט אזורי ולשיתוף פעולה עם מדינות האזור.
הקדמה
יש עתיד רואה יעד לאומי בהפחתת הזיהום ובהפחתת הוצאות האזרחים על אנרגיה (חשמל ודלקים). משקי אנרגיה ומים יציבים ואמינים הם הכרחיים לקיום אורח חיים מודרני המאפשר לאזרחים ביטחון ביכולת המדינה לספק להם חשמל, מים ודלק. נפעל ליצירת משק אנרגיה אמין יעיל וירוק ונשאף להוריד את יוקר המחייה בתוך כדי שמירה על הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל.
היום כ-70% מייצור החשמל בישראל נשען על תעשיית הגז הטבעי, 20% נשען היום על פחם וצפוי להימחק עד לשנת 2026, וכ-10% ממשק החשמל מבוסס על אנרגיות מתחדשות. בניגוד לרוב מדינות ה-OECD, מדינת ישראל היא "אי אנרגטי" הנשען על סל מקורות האנרגיה המצוי ברשותנו. עד לאחרונה סבלה ישראל מרמה נמוכה של סחר באנרגיה עם מדינות אחרות וקישוריות אנרגטית.
מסיבה זו, פעלה שרת האנרגיה והמים, קארין אלהרר, לצמצום אפקט האי האנרגטי דרך גיוון מקורות האנרגיה של ישראל וחתימה על הסכמים עם מדינות העולם המגבירים את ביטחונה האנרגטי של ישראל בעשורים הבאים. בממשלה ה-36 נחתמו הסכמים עם מספר מדינות בתחומי המים והחשמל, ובהם הסכם טרילטרלי ראשון לייצוא גז טבעי ישראלי לאיחוד האירופי דרך מצרים המעלה את קרנה של ישראל כמעצמת אנרגיה אל מול האיחוד האירופי. הסכם זה נחתם עם ירדן ואיחוד האמירויות למכירת מים מותפלים לירדן הסובלת ממחסור חמור במים ורכישת חשמל ירוק ומכיר בצורך בהיערכות אזורית להתמודדות עם השפעות משבר האקלים ומגוון הסכמים להשקעה משותפת בחברות טכנולוגיות בתחום האנרגיה שנחתמו בין השאר עם ארצות הברית, גרמניה ועוד.
אחרי שנה משמעותית בשוק האנרגיה, שבה הבאנו לחתימה על הסכמים משמעותיים לחיזוק מעמדה האנרגטי והגיאופוליטי של ישראל, נפעל בממשלה הבאה כדי להרחיב את ההסכמים הבין-לאומיים ולהגדיל את מעמדה של ישראל כשחקנית משמעותית במשק האנרגיה הבין-לאומי.
כחלק מההערכות להתמודדות עם משבר האקלים, נמשיך לפעול כדי לקדם את המעבר למשק ירוק ויעיל יותר ולהפחית פליטות גזי החממה במשק האנרגיה. בממשלה ה-36 הובלנו שני צעדים מרכזיים שיאפשרו זאת – ראשית, המעבר לאנרגיות ירוקות והתייעלות אנרגטית. אחרי שנים של הזנחת המעבר לאנרגיות מתחדשות, השנה הוקמה במשרד האנרגיה חטיבת אנרגיה מקיימת המקדמת את המעבר של ישראל לאנרגיות מתחדשות דרך מגוון פתרונות, ובהם הקמת לוחות סולאריים בשטחים חקלאיים, חיוב הקמה של מתקני אנרגיה סולארית על מוסדות חינוך, הצבת מנהלי אנרגיה אזוריים לעידוד אנרגיות מתחדשות ברשויות המקומיות ויצירת מסלול מהיר לחיבור מתקנים סולאריים בשטחים עם שימוש נוסף.
שנית, השקעה במחקר ופיתוח במשק האנרגיה. מומחים מעריכים כי כמחצית מהטכנולוגיות שיישומו בשנת 2050 במשק האנרגיה ויאפשרו את יצירת משק מאופס פליטות טרם פותחו. בשנה האחרונה הגדלנו משמעותית את השקעת המדינה במחקר ופיתוח, קידמנו חברות בתחומי האגירה, המימן, האנרגיות הירוקות וחברות נוספות. פתחנו דלת להשקעה בין-לאומית בחברות ישראליות ועוד. השקענו ונמשיך להשקיע כדי להבטיח שהפתרונות שיסייעו לעולם להילחם במשבר האקלים יהיו תוצרת כחול לבן.
אנו נמשיך ונוביל למהפכה במשק החשמל כדי שכל אזרח יוכל לבחור את ספק החשמל שלו ובכך להוריד את עלויות האנרגיה למשקי הבית. התקנה מונים חכמים ופיזור הצריכה הביתית על פני שעות רבות יותר יאפשרו לחסוך בתשתיות חשמל ולחסוך בעלויות.
יצירת משק חשמל נקי יעיל משוכלל וזול היא יעד עיקרי של תוכנית זו.
כוח משמעותי באנרגיה
מיצוב מדינת ישראל ככוח משמעותי בתחום האנרגיה- בשנה האחרונה חתמנו על שורת הסכמים עם מדינות שבעבר נחשבו לעוינות. הסכמים אלו בעלי תועלת כלכלית רבה לכל הצדדים המעורבים ועשויים להגדיל את רווחת אזרחי ישראל בצורה משמעותית. הסכמים אלו הוכיחו כי תחום האנרגיה מהווה גשר בין מדינות ויכול ליצור יחסים של שיתוף פעולה ואף תלות הדדית בדרך לייצוב אזור המזרח התיכון כולו.
אנו נמשיך לדחוף להרחבת שיתופי הפעולה עם המדינות השכנות בתחומי האנרגיה, וזאת כדי להביא לרווחה כלכלית לאזרחי מדינת ישראל, לצמצם את אפקט האי האנרגטי אשר פוגע בביטחון המדינה, ולתרום לשקט האזורי ולשיתוף הפעולה בין מדינות האזור.
קידום אנרגיות מתחדשות
קידום אנרגיות מתחדשות והתייעלות באנרגיה- כדי לעמוד ביעד ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות בסך של 30% מכלל משק החשמל בשנת 2030, נדרשים מספר צעדים משמעותיים לשינוי שוק החשמל מיסודו.
שדרוג משק החשמל
שדרוג משק החשמל ורשת הולכת החשמל- רשת החשמל הישראלית אינה מותאמת למעבר לאנרגיות מתחדשות ולמשק חשמל מבוזר ומודרני. בפרט, כדי לאפשר את כניסתם של רכבים חשמליים למשק הישראלי יש לשדרג את רשת חלוקת החשמל, כך שכל בניין יוכל להתמודד עם עומס טעינת הרכבים הנדרש. לכן בשנה האחרונה פעלנו לקידום תכנית חדשה למשק החשמל אשר תיקח אותנו ממצבנו הנוכחי ועד למשק חשמל מודרני, יציב ואמין אשר יביא גם לעמידה ביעדי האנרגיות המתחדשות לשנת 2030. במסגרת תכנית זו, יש להכפיל את תשתיות רשת החשמל הקיימות היום. קידום מתקני תשתיות החשמל בישראל לוקח מעל עשר שנים בממוצע בישראל, ולכן פעלנו להסרת חסמים לתכנון והקמה של תשתיות חשמל בישראל. תשתיות אלו יאפשרו לנו לבצע את המעבר המיוחל לאנרגיות מתחדשות.
נמשיך לקדם הטמנת קווי הולכת חשמל כדי למזער את הפגיעה בנוף ולאפשר פיזור רב של קווי חשמל חדשים.
אנרגיות מתחדשות
קידום פרויקטים להקמת אנרגיות מתחדשות ואגירת אנרגיה- לצד שדרוג משק החשמל סייענו בקידום פרויקטים משמעותיים של אנרגיה מתחדשת שיביאו מעצם הקמתם לעמידה ביעדי ההתחדשות קידמנו מעבר לבנייה ירוקה ולבנייה מאופסת אנרגיה, תמיכה רוחבית לרשויות מקומיות במסגרת תכנית ה"מאיץ" להקמת אנרגיות מתחדשות, התייעלות באנרגיה והערכות למשבר האקלים, חלוקת מענקים להתייעלות באנרגיה למפעלים בעלי צריכת אנרגיה משמעותית ועוד.
יש עתיד מחויבת לקידום פרויקטים נוספים בסדר גודל לאומי. בהם תמיכה בהקמת רצועת שטח סולארית בעוטף עזה, קידום פרויקטים לאנרגיות מתחדשות ברמת הגולן, קידום מחקר ושיתוף פעולה בין לאומי להקמת טורבינות רוח בים התיכון, מימוש פרויקט קניית חשמל סולארי מירדן ועוד.
הסרת חסמים
הסרת חסמים בפני יזמי אנרגיות מתחדשות- יזמי אנרגיות מתחדשות חווים חוסר וודאות, עיכובים משמעותיים, ותהליכים בירוקרטיים ארוכים ומתישים בדרך להקמת מתקני אנרגיה מתחדשת. בכל פרויקט יזם נדרש לעבוד מול מספר גופים במקביל, אשר כל אחד מהם יכול להוות צוואר בקבוק בתהליך. במקרים רבים חברות אנרגיה מתחדשת מעדיפות ליזום פרויקטים במדינות זרות בעקבות העומס הרגולטורי הקיים בישראל. אנו נוביל ליישום של מספר צעדים אופרטיביים לצמצום הרגולציה ולהקלה על יזמי האנרגיה המתחדשת.
מפרץ חיפה
פינוי התעשייה הפטרוכימית במפרץ בחיפה- הבטחנו וקיימנו – אישרנו החלטת ממשלה לאסטרטגיה לשיפור ופיתוח מפרץ חיפה בעשורים הקרובים. נעשה זאת בראש ובראשונה דרך פינוי התעשייה הפטרוכימית ממפרץ חיפה שתאפשר את הפיכתו לאזור מוטה תעסוקה ומגורים. זאת תוך שמירה על הצרכים האנרגטיים של מדינת ישראל וקידום חלופות רלוונטיות להבטחת הביטחון האנרגטי של מדינת ישראל גם לאחר הפסקת הפעילות הפטרוכימית בחיפה. אנו נוודא את מימוש החלטת הממשלה, ונדאג לביצועה המלא לטובת תושבי אזור חיפה והסביבה.
גז טבעי למפעלים
חיבור גז טבעי למפעלים- לאור גילויי הגז בישראל והמעבר לשימוש בגז טבעי בתעשייה ירדו בכ-70% רמות זיהום האוויר המקומי מפעילות התעשייה בישראל. השקענו עשרות מיליוני שקלים בהסבת מפעלים משימוש בדלקים מזהמים כגון מזוט, סולר ופחם לשימוש בגז טבעי. נוסף על כך, פרסנו קווי חלוקה בכל רחבי הארץ כדי לחבר בתי חולים, קניונים ואזורי תעשייה שלא היו נגישים לגז הטבעי.
נמשיך לקדם פריסה מאסיבית של קווי הולכת גז טבעי לכל אזורי הארץ. נעמוד על התחייבויות חברות חלוקת הגז בחיבור של כל צרכני הקצה שיהיו מעוניינים בכך ונדאג להעביר את כל צרכני התעשייה הנותרים לשימוש בגז טבעי. בכך נחסוך בעלויות לתעשייה, נוריד את יוקר המחיה, ונצמצם את פליטות גזי החממה באופן ניכר.